V skratke o psoch

22.05.2013 15:35

 

Skadiaľ sa tu nabrali ?

Pes, je na základe mnohých archeologických nálezov z celého sveta, považovaný nielen za prvé domestikované (zdomácnené) zviera, ale je to prvé zviera, ktoré človek cielene začal chovať. Avšak ešte pred mnohými rokmi neexistovalo toľko plemien a druhov psov, ako dnes. Ich “otcom“ (predchodcom) bol vlk. Hovorí sa, že evolúciou vznikol z vlka neskôr pes. Či je to pravda, alebo nie, nemôžeme jednoznačne povedať, ale je jasné, že neskôr, keď už boli na svete aj iné druhy psov ako je len vlk, ľudia prišla na to, že skrížením dvoch či viacerých druhov psov, vznikajú nové plemená. Pri tomto krížení dávala pozor hlavne na dobré vlastnosti psa, a snažili si získať najlepších loveckých, domácich, strážnych či iných psov. A preto sa dnes pred tým, ako ideme kúpiť psíka musíme rozhodovať medzi toľkými rôznymi plemenami. :) 

 

Poslanie psov

Vedci, ktorý skúmali pôvod psa vravia, že prvý krok k tomu, aby človek žil spolu so psom ako priateľ, neurobil človek, ale pes. Urobil to tak, že sa začal kŕmiť odpadkami, ktoré človek zahodil. Pes na oplátku začal ľudí strážiť a pomáhať im pri love. Je to veľmi zaujímavé a zvláštne, no práve takto sa začalo to pevné priateľstvo, ktoré je až dodnes medzi psom a človekom.   

 

Pes patrí nielen k najstarším, ale aj k najvšestrannejším domácim zvieratám. Zistilo sa, že človek dodnes vyšľachtil viac ako 400 rôznych plemien. Pravdaže, vo svoj prospech, čo ale neznamená, že to je nesprávne. Myslím, že práve naopak. Každé plemeno má určitý význam a účel. Jedno dokáže chrániť stádo, ďalšie prenasleduje a pomáha pri love divej zvery, iné plemená verne strážia majetok svojho pána, a ďalšie sa zasa radi hrajú a chránia malé deti. Iné psy sú neodmysliteľnými pomocníkmi slepých, či inak telesne postihnutých ľudí, ďalšie plemená zachraňujú a vyhľadávajú ľudí, ktorý potrebujú pomoc pri rôznych požiaroch, povodniach, či v iných situáciách. Myslím, že po tomto nikto nemôže tvrdiť, že psy sú nepotrebné tvory na našej zemi. Vôbec nie! Ja osobne by som si nevedela predstaviť život, bez môjho štvornohého miláčika, ktorý mi aj v tých najťažších chvíľach života dokáže zdvihnúť náladu a potešiť ma už len tým, ako ma víta veselým brechotom, keď prichádzam domov. Ja mu za to dávam jesť, liečim ho ak je chorý, hladkám ho a starám sa o jeho pohodlie z veľkou láskou, ktorú k nemu cítim. A čo robíte pre svojho psíka vy ? :)